این اقلیت یک نفره

وبلاگ شخصی علی امامی نائینی

این اقلیت یک نفره

وبلاگ شخصی علی امامی نائینی

آب ، آب ، کدوم آب ؟

دوشنبه, ۷ مهر ۱۳۹۳، ۰۶:۰۶ ب.ظ

آب ، آب ، کدوم آب ؟ 

                          یا

                          من حق برجانب ترم از همسایه ام هستم


وقتی که آب زاینده رود را بستند ضربه ی بزرگی به ماهیت و روح اصفهان وارد شد . اهالی این شهر گرفته و بداخلاق شدند ، به پل های تاریخی  نگاه می کنند که احتمال می رود در اثر نرسیدن آب به پی های آهکیشان از بین روند . چند ماه پیش در یکی از شهرهای اطراف اصفهان  دو پیرمرد کنار بدنه ی خشک زاینده رود نشسته بودند و به شهرهایی آب زاینده رود به آنها می رود بد و بی راه می گفتند . پدرم آنجا بود و به آنها گفت این آب تقریبا تنها آب فلات مرکزی ایران است و برای زندگی همه ی مزدم است  از جمله اصفهان . چگونه انسان ها حاضرند که آب بقیه مردم قطع باشد تا شهرشان زیبا بماند ؟ مثلا زنان یزدی نتوانند نظافت آشپزخانه شان را در ساعت بخصوصی انجام دهند یا کودکانی که در یک روز گرم از مدرسه آمده اند نتوانند آب به صورتشان بزنند چون آب کم است و اصفهان همیشه باید مرطوب و خنک بماند ؟
چگونه می شود که اصفهانی ها خود را مالک آب بدانند و خط قرمزی بین خود و شهر همایسه شان بکشند ؟ آبدارها و بی آب ها یا حتی با واژه های تند تری مثل آب دزدها . البته همین رویه ی باعث کم شدن و نرسیدن آب به خود اصفهان شد چرا که قبل از رسیدن آب به اصفهان ، ساکنین چهارمحال و بختیاری همین تعبیر را به کار بردند و تا توانستند قوانین آبی زمین ها را بهم زدند و آبی که با همین استدلال حقشان بود را برداشتند . در این قرون وسطای جدید حالا همه بی آب ماندند و چشمشان به لگن های پر آب دیگری است . هر کس زودتر آب را می بیند بیشتر بر می دارد و دیگر چیزی برای بخشش نمی ماند . حرف های به ظاهر انسان دوست بنده  نیز تا همه ی رئوس این مثلث متمدن عمل کنند راه به جایی نمی برد . اگر همه تحت شرایط برابر به همنوع خود می نگریستند می شد بحران آب نه رفع بلکه متمدانه و بدون کینه و حرف پیشی مدیریت شود اما تا وقتی که قانون جنگل برقرارست ، هیچ وقت نمی توان با کتاب و استدلال در برابر خرسی گرسنه از تمدن و حق دفاع کرد . حس بقا قوی ترین حس است و در وقتی طرفین در مرحله مبارزه برای حفظ جانشان قرار بگیرند هر منطق و استدلالی بی نتیجه می شود .

مناقشات جدیدی سر آب کارون درگرفته که از چگونگی انها بی اطلاع هستم ما این جبهه گیری  آب دزدها و آب دارها در این جریان جدید باز هم دیده می شود . درست است که بی آب شدن این قسمت ها چه در اصفهان و چه در خوزستان آسیب های جدی مخصوصا به قشر آسیب پذیر کشاورز وارد می کند اما طرفین در حالت بقا قرار گرفته اند و فکر نمی کنم بحث های این چنینی کلا دوایی بر این درد بی آبی باشد .



  • موافقین ۱ مخالفین ۰
  • دوشنبه, ۷ مهر ۱۳۹۳، ۰۶:۰۶ ب.ظ
  • علی امامی نائینی

نظرات  (۱)

  • مهران پوستی
  • سلام. در این مورد مقایسه یزد و چهارمحال با اصفهان کار درستی نیست. استفاده یا انتقال از آب تا حدی درست است که محیط زیست را نابود نکند. تا وقتی که استفاده درست و به اندازه از زاینده رود در اصفهان می شد، زاینده رود هم هیچ مشکلی نداشت. آب فوق العاده زیادی هم که به یزد می رود و کلاً زاینده رود را در سال 1379 خشکاند، فقط برای مصرف خانگی نیست و عمده آن برای صنعت، معادن و کشاورزی گلخانه ای یزد استفاده می شود. نمونه اش:
    طرح انتقال آب زاینده رود به چغارت و بافق افتتاح شد
    در حالی که 700 هزار کشاورز اصفهان به خاطر از دست دادن معاش خود به فلاکت و مهاجرت و ... افتاده اند. اگر آب زاینده رود تنها آب فلات مرکزی ایران است، پس اصلاً چگونه شهر و استان تاریخی یزد به وجود آمده اند؟!
    اصلاً آب «آشامیدنی» را که با لوله ای به قطر 2 متر که انتقال نمی دهند! بعد همین بهانه شد برای چهارمحال که از سرچشمه وضع را برای زاینده رود بدتر کند؛ هر چه مانده و نمانده بود را شروع کرد به برداشت برای آبیاری بی فایده درختان تازه کاشته بادام و گردو و هلو در سنگلاخهای مرتفع. بهانه اش هم اضافه شدن آب کارون در 60 سال پیش به زاینده رود! انتقالی که هیچ مشکلی برای کارون ایجاد نکرده بود.

    حالا هم آب طرح بهشت آباد که سرش دعواست، تماماً توسط چهارمحال پیش فروش شده (!) به یزد و کرمان. منتها در ایران از زمان قاجار رسم شده که اصفهان عامل همه مشکلات ایران معرفی شود!
    پاسخ:
    سلام ، از کامنت روشنگرانه و آموزنده تان بی نهایت سپاسگزارم . با شما موافق هستم اما قصدم در این یادداشت انتقاد از نگاه حق به جانب به سایر انسان هاست اینکه اگر هر بلایی بر سرشان بیاید چون از استان ، قوم یا طایفه ی ما نیستند به درک .
    در فلات ایران رودی مثل زاینده رود نیست که آب روی سطح زمین به این وسط روان باشد و البته دائمی .
    از کاربرد صنعتی آب انتقابی به یزد بی خبر بودم و در باره ی چهارمحال از ابتدا با شما همسو .
    بازهم تشکر می کنم که به نکات ارزشمندی اشاره فرمودید .
    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی